Top 4 gør-det-selv-reparationer du aldrig bør lave selvSponsoreret indhold

“Hvor svært kan det være?” er det første spørgsmål en dristig gør-det-selv-person spørger, når man nærmer sig en tilsyneladende let hjemmereparation. Og mange har fundet svaret på dette spørgsmål på den hårde måde. Gør-det-selv-dillen har været i fuld gang i Danmark i mange år nu. Med internettet som vores vejledning ser det ud til, at der ikke er nogle opgaver, som er for store til vores dygtige hænder. Næsten alle former for reparation eller renovering forklares fuldt ud online, mange gange med trin-for-trin-videoer for at følge med. Og i en tid, hvor hver øre tæller, kan det være træls at betale en professionel for arbejder. Der er mange hjemmereparationer og renoveringsarbejder, som en person med beskeden erfaring kan lave.

Artiklen går gennem fire slags reparationer, som du hellere må overforlade til en professionel.

VVS reparationer

En ting kan siges om vand – hvis der er en vej ud, så vil vandet finde det. Den mindste lækage kan føre til tusindvis af kroner i skader, hvis det ikke er opdaget i tide. Hvis du er en dygtig gør-det-selv-mand, og der er eksisterende VVS på plads, kan du sandsynligvis klare nogle mindre reparationer, som at skifte et brusehoved eller udskifte en vandhane. Selv at installere et nyt toilet ligger inden for en dygtig mands område. Hvor du kan komme i problemer er, hvis du forsøger at ændre dit VVS-system – udvidelse af varmtvandsledninger eller omdirigering af kloakerørene. Arbejde med varmtvand betyder kobberrør, og det kræver større erfaring. Medmindre du har svejser-erfaring, er det bedst at overlade dette til fagfolk. Selvom dette ikke er så farligt som elektrisk arbejde, kan VVS-problemer hurtigt komme ud af kontrol og føre til en dyr og våd fremtid.

Hyr en professionel VVS’er i Haderslev.

El-reparationer

Alle projekter, der involverer elektricitet, bør behandles med stor forsigtighed. Ligesom VVS, kan du muligvis trække mindre reparationer ud som at skifte afbryder eller installere en loftvifte eller en ny lampe – så længe du sørger for, at din strøm er slukket, inden du starter. Du kan teste omskifteren mod bryderen, så du er sikker på, at der ikke er strøm, eller du kan bare slukke for din hovedafbryder for at være helt sikker – det er anbefalet. Du skal også investere i en anstændig voltmåler, så du kan teste ledninger for strøm. Men hvis reparationen går ud over en simpel vandhane, er det bedst at ringe til en professionel elektriker. I nogle tilfælde skal du have tilladelse til at få arbejdet udført, og en professionel vil være din eneste mulighed. Udvidelse eller udskiftning af kredsløb er farlig opgave, hvis du ikke ved hvad du laver. En forkert bevægelse kan brænde dit hus ned, og et stød kan resultere i skade eller død. Der er også byggestandarder, der er mandat til sikkerhedsmæssige formål; ikke at opfylde standarderne kan måske ikke påvirke dig nu, men det vil det, hvis du nogensinde forsøger at sælge dit hus.

Fjernelse af asbest

Asbest er et naturligt forekommende mineral og har i mange år været brugt i ældre hjem og virksomheder for sine isolerende egenskaber. Det er modstandsdygtigt over for varme og elektricitet og er også en god akustisk barriere. Desværre viste asbest sig at være giftigt, og de fleste anvendelser blev forbudt.

Tagreparationer

Det er utroligt nemt, at falde ned fra et tag, der er stejlt.
Reparation af et tag anbefales ikke til en gør-det-selv-mand af én grund – det er let at falde ned. Reparation af en tagsten eller to er ikke det hårdeste job i verden, men det går op og ned og du bærer dine værktøjer med dig, der udgør risikoen for skade eller død. Det er også meget trættende arbejde, og når du er træt, er du mere tilbøjelig til at lave fejl. snubler du bare en enkelt gang så er det alt, der kræves for at sende dig mod jorden fra flere meters højde.

Hvis du bor i en et-etages hus, og din hældning er mindre end 20 grader, kan du sikkert slippe afsted med rendearbejde og mindre reparationer. Dit tag kan endda være lavt nok til, at gøre det fra stigen. Men disse mindre reparationer kan stadig være farlige, og du bør aldrig forsøge nogen af dem, når du er alene hjemme. I det mindste bør du have en spotter på plads til, at holde stigen og være der i tilfælde af en ulykke. Hvis du bider over mere end du kan tygge, kan du ende med et utæt tag og dyre vandskader.